LivingLab 040

Al vast een vooraankondiging van een initiatief in Eindhoven. Monique Donker en Jos Lichtenberg hebben samen met de gemeente Eindhoven, het initiatief genomen voor een Living Lab. De officiële publiciteit daaromtrent zal spoedig volgen en wel na afsluiting van de contracten. Het gaat om de realisatie van ca. 100 woningen in het kader van een zoektocht naar het betaalbaar kwalitatief hoogstaand wonen in de compacte stad van de toekomst. Het lab staat 15 jaar ter beschikking en daagt daarmee uit m.b.t. flexibiliteit, verplaatsbaar, demontabiliteit. Daarnaast m.b.t. nieuwe verdienmodellen als as a service, leasing en andere roerende financieringsvormen. Nagenoeg alles wat ons maatschappelijk bezighoudt, is inzet bij deze zoektocht naar het wonen van de toekomst. Denk aan energie, mobiliteit, water, hittestress, gezondheid, toegankelijkheid, inclusie, circulariteit, et cetera. Slimbouwen is impliciet vanuit de inhoud betrokken bij het lab. Omdat het kan bijdragen op veel van de genoemde thema’s. Het bewoonde Lab stelt zich open voor bedrijven die hun eigen ontwikkelingen willen toetsen, door ontwikkelen, verbeteren of voor bedrijven die kennis willen ontwikkelen en onderzoek willen uitvoeren dan wel daarbij betrokken willen zijn. De eerste 10-15 woningen, afkomstig van meerdere leveranciers, worden nu als een eerste fase voorbereid. De spelregels voor deelname worden nog opgesteld, maar bij interesse kun je voor fase 2 en daarna, natuurlijk al even bij ons dan wel de initiatiefnemers informeren.