Brandveiligheid als onderdeel van Sociale Duurzaamheid

Brandveiligheid is een onderwerp dat zwaarder geagendeerd moet worden. Kennelijk is het moeilijk om aandacht hiervoor te krijgen bij participanten in het bouwproces. Vandaar dat Jos Lichtenberg sinds enkele jaren actief is met een platform dat een basis zoekt voor een economisch waardemodel. Vermeden risico’s vertegenwoordigen immers waarde en de gedachte is om opdrachtgevers en andere participanten op economische gronden te bewegen tot het maken van veilige keuzes bij het ontwerpen, uitvoeren en beheren van gebouwen. Een gedachte die aansluit bij het exploitatiedenken dat ook binnen Slimbouwen wordt gepropageerd. Het nieuws hier is dat het platform recent is omgezet in een stichting onder de naam ‘De Economie van Brandveiligheid’.

Een andere exponent van de brandveiligheid is het onderzoek naar de veiligheid van Nederlandse woongebouwen, dit n.a.v. de grote brand in Londen in 2017. Daarbij acteert de BV Nederland teleurstellend traag. Jos publiceert regelmatig over dit onderwerp en ook nu heeft hij mede n.a.v. ontwikkelingen in de ‘Grenfell Tower Inquiry’ geinventariseerd hoe ons veiligheidssysteem m.b.t. brandveiligheid in elkaar steekt. Daarbij komen opmerkelijk veel manco’s of potentiele manco’s naar boven met opmerkelijke voorbeelden uit het Engelse onderzoek. Hij heeft er een Blog over geschreven. Via deze link kom je bij die Blog.