Slimbouwen

Rendement en continuïteit van begin tot eind...

Crystal Court, Amsterdam

In de woonsculptuur ‘Crystal Court’ te Buitenveldert, Amsterdam is sprake van maximale verdichting en een nieuwe vorm van tussenruimte, een sociale en klimatologische buffer.  Opdracht was een woonprogramma ‘in te breiden’ aan de rand van het Gijsbrecht van Aemstelpark op groene plek van een voormalige kleine school. Het gegeven programma had een zware aanslag kunnen betekenen op het doorzicht van wijk naar park. Uitgangspunt werd dit doorzicht te behouden - ondanks het volle programma. Dit is gedaan met een aantal losstaande sculpturen die met een minimale voet op de grond staan en hogerop uitdijen van maat.

De door deze bijzondere volumes gevormde tussenruimte werd vervolgens gevangen in een intermediair; de glazen kas. Deze heeft een meerledige functie: als sociaal veilig overgangsgebied, als winterbuitengebied voor de woningen en als klimaatbuffer met de buitenwereld waardoor een gunstig energiegebruik ontstaat. Het water, met inheemse waterplanten, heeft eveneens meerdere functies: als privacy-buffer naar de onderste woningen, als bouwfysische conditionering en als zichtelement: de fraaie watertuin, die aansluit bij de aanliggende parkruimte, spiegelt licht en ruimte en geeft enorme ruimtelijkheid.

Deze opzet kon slechts worden gerealiseerd met nieuwe constructieve technieken in een combinatie van geprefabriceerde wanden met een systeem van holle vloeren. Daardoor ontstaat voor de 36 vrijstaand-gestapelde villa’s een onbeperkte indelingsflexibiliteit, zelfs voor de keuken en de badkamers.

kenmerken

Project

Crystal Court

Locatie

Amsterdam

Oplevering

Maart 2009

Architect

TANGRAM Architekten

Constructeur 

Van Rossum, Raadgevende Ingenieurs

Aannemer

Hillen & Roosen Bouw

Opdrachtgever

Hillen & Roosen Projectontwikkeling

Omvang

Woonoppervlak: 7.800 m²
Parkeergarage: 3.200 m²
Bouwkosten: € 17.000.000,- (incl. installaties)
Bouwkosten per m²: € 2.100,-
FSi (Floor Space Index): 4

Contactgegevens

André Meulenbroek
infotangramarchitektennl 

Extra Informatie:

Publicatie Bouwwereld 2009

 

 

Ook slim!