Slimbouwen

Rendement en continuïteit van begin tot eind...

Nieuws

Product overstijgende innovatie door integratie in het House of Tomorrow Today


ABB, DUCO Ventilatie & Sun Control en VELUX de handen ineen geslagen om de uitdaging aan te gaan hun systemen te koppelen en zo één efficiënt en eenvoudig bedieningssysteem voor de bewoner te creëren.

In de bouw worden veel nieuwe innovatieve producten gelanceerd, producten die vaak echter stand-alone zijn ontwikkeld. Eenmaal verwerkt in een gebouw, worden de producten bij elkaar opgeteld en samen één. Dit leidt niet altijd tot het succes dat men met de toepassing van de producten hadden beoogd. Dit fenomeen wordt heel tastbaar gemaakt bij de toepassing van domotica in een woning. Daar waar het doel was om gemak te creëren blijft de gebruiker vaak achter met een berg verschillende handleidingen en afstandsbedieningen. Tijd voor een product overstijgende aanpak! Via een introductie van Stichting Slimbouwen, hebben ABB, DUCO Ventilatie & Sun Control en VELUX de handen ineen geslagen om de uitdaging aan te gaan hun systemen te koppelen en zo één efficiënt en eenvoudig bedieningssysteem voor de bewoner te creëren.

Het nieuwe samenwerken
Slimbouwen beoogt door het vereenvoudigen van het bouwproces en een nieuwe manier van samenwerken meer kwaliteit te kunnen garanderen. Sinds 2014 is ABB participant bij Slimbouwen en nemen de medewerkers deel aan verschillende slimme innovatie trajecten met andere Slimbouwen participanten. “Ik geloof in het nieuwe samenwerken” vertelt Paul Markesteijn van ABB. De ontmoetingen in het Slimbouwen netwerk met gelijkgezinden en de samenwerking in de realisatie van het eerste House of Tomorrow Today, ook wel HoTT genoemd, hebben hem geïnspireerd over eigen producten heen te kijken. Enthousiast is hij de gesprekken aangegaan tussen ABB, DUCO en VELUX. En niet zonder succes! De bedrijven hebben open kennis met elkaar gedeeld over de werking en aansturing van hun systemen. Eind februari is men vervolgens concreet gestart met het uitvoeren van testen om hun systemen te koppelen. Het eerste HoTT dat is gerealiseerd in Sterksel is de proeftuin voor deze innovatieslag. Met het koppelen van zowel de ABB domotica-componenten, de DUCO ventilatie roosters en mechanische ventilatie box als de, op afstand te bedienen VELUX dakramen, wordt niet alleen een stuk gemak voor de gebruiker gecreëerd, maar wordt gezocht naar een optimale afstemming van de producten waarmee de luchtkwaliteit en comfort in de gehele woning geoptimaliseerd worden. Door alle parameters zoals de CO- , temperatuur- of vochtwaardes uit te kunnen lezen gecombineerd met de stand van de roosters en dakramen, maakt het mogelijk bijvoorbeeld de dakramen temperatuur afhankelijk te openen of te sluiten.

De eerste stap is gezet
Met het combineren van de ABB domotica, DUCO ventilatie en VELUX dakramen is een eerste stap gezet naar het ontzorgen van de bewoner. We zijn er echter nog niet. Oververhitting in een woning wordt bijvoorbeeld een steeds groter opkomend probleem met de huidige isolatie normen. Een natuurlijk ventilatie systeem met free cooling biedt hier een oplossing voor. In combinatie met actieve zonwering kan deze oplossing verder versterkt worden. De bedrijven gaan daarom in samenwerking met Slimbouwen de ontwikkeling verder brengen. Door het uitvoeren van testen en meer pilot projecten gaan zij het samen mogelijk maken om de bediening van alle componenten te integreren op het bedieningspaneel.

< Terug

Ook slim!

Stichting Slimbouwen

Einsteinbaan 1
Postbus 1127
3430 BC Nieuwegein
T + 31 (0)30 7509805
E infoslimbouwennl